Nystart för lunchpoesin på Café Söderhöjd

Vårsäsongen med lunchpoesi i Romantiska Förbundets regi börjar redan imorgon onsdag kl 12. Platsen är som förut Café Söderhöjd, Blecktornsgränd 13, och presentatör är Kenneth Johansson. Här är de hittills klara datumen (fler tillkommer):
16/1 - gästpoet: Kerstin Moafi
23/1 - gästpoet: Maria Rosén, sång och gitarr
30/1 - gästpoet: Eva Åberg
6/2 - gästpoet: Roberto Gonzalez
13/2 - gästpoet: Gudrun Hagliden
20/2 - gästpoet: Ryszard Golebiowski
27/2 - gästpoet: Roberto Gonzalez
5/3 - gästpoet: Johanna Fossum
12/3 - gäster: Yvonne Walles och Kenneth Johansson
19/3 - gästpoet: Ulf Hellsing
26/3 - gästpoet: Svante Helmers
2/4 - gästpoet: Verdandi Kuhlman
9/4 - gästpoet: Emelie Enckell
16/4 - gästpoet: Andreas Björsten

Pressrelease - Aurora nr 4/2007

2007 års sista nummer av Aurora har tema musik.
Temat innefattar allt från sångbar lyrik, tonsatta dikter till rent musikaliska element.
Bengt O Björklund och Andreas Björsten funderar över det nära släktskapet mellan musik och lyrik i var sin kortare presentation.
Musik och lyrik var romantikens två stora konstarter; därför är det naturligt att en litterär tidskrift ägnad den romantiska strömningen förr eller senare tar upp musiken som tema. En del tonsatta dikter från romantiken tillhör vårt kulturarv; som "Tonerna" av Erik Gustaf Geijer. Mindre känd är "Kantat" av Bengt Lidner, som plockats direkt ur Samlade skrifter (1878).
Numret växer ut till en lyriskt musikalisk salong med framförallt nutida bidrag. Gunnar Harding bidrar med dikten "Vinterturné". Sångaren och viskompositören Alf Hambe medverkar med en tidigare opublicerad dikt, "Aftonrodnaden i Hyperboréen".
Tebogo Monnakgotla, huskompositör i P2 under två år, berättar om sitt komponerande med inspiration från bland annat dikter av poeten Li Li.
Numrets fördolda tema är gränsöverskridanden, mellan olika åldrar och länder. Ett flertal poeter med ursprung i andra länder, men som numera skriver på svenska, medverkar, som exempelvis Ryszard Golebiowski med "Den helande trumman".
I en minnesdikt uppmärksammar Greta Sörlin den nyligen bortgångne vännen och poeten Jenny Ljunghill.
Numrets konstnär i fokus är Angelica Wiik. Hennes lustfyllda och sensuella bilder är ett samtida kulturarv. Hennes bilder rör vid fantasin som en eld i vintermörkret.
Sist inte men minst, Martin Tegen fortsätter sin serie i två delar om konsten att översätta diktverk av Shakespeare. Han utmanar också läsarna att översätta den sonett som inleder Shakespeares Romeo and Juliet!