Pressrelease Aurora nr 1/08

Auroras nya nummer kretsar kring behovet av en ny litterär och konstnärlig samtidsromantik.

I sin artikel "Strömkantringen i den unga svenska lyriken" lyfter Jakob Simonson fram tre unga poeter hos vilka han urskiljer romantiska drag, nämligen Johannes Anyuru, Sara Hallström och Viktor Johansson. Av dessa medverkar Sara Hallström och Viktor Johansson även med nyskrivna dikter i numret.

Carsten Palmer Schale återkommer som skribent i Aurora, med en artikel om romantisk litteratur, en av flera planerade, som ska ta oss från romantikens tidiga ursprung fram till våra dagar.

Walter Dan Axelsson publicerar en av sina "uppdaterade" epistlar, Bellman lätt förändrad till nutida (sångbara) utsagor.

Som vanligt låter vi i Aurora konsten möta poesin i ett samspel. I det här numret är det Ingrid Roths livsbejakande litografier som bildar klangbotten.

Mer poesi! Förutom nutida poeter som Tommy Thuresson, Boel Schenlaer, Gyrit Strand Lundquist och Ulf Nygren ger också numret glimtar av Goethes och Leopardis närvaro i vår tid.

Konstnären Ernst Josephsons lite bortglömda poesi presenteras i en artikel av Hans Färnlöf. Romantisk dekadens kan den möjligtvis karaktäriseras som. Numret innehåller vidare en novell av Elliot Baron och, naturligtvis, en debattartikel om tidskriftsstödet av Romantiska Förbundets ordförande Andreas Björsten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback