Tema: Romantisk inspiration


från Romantiska Förbundets programblad upptryckt speciellt för Street 14-15/4

Vad är inspiration, och varifrån kommer den? Historiskt sett har romantiker ofta trott på en inspiration "uppifrån", en slags gudomlig impuls som sedan via konstnären och poeten blivit till dikt eller annat skapande. Föreställningen om en musa har också visat sig livskraftig, någon - i den manliga poetens fall av kvinnokön - som inspirerar till dikt och sång.

Hur det förhåller sig med den här typen av upphöjd och närmast gudomlig inspiration vill jag låta vara osagt. Jag är dock av övertygelsen att inspiration är något som existerar, en känsla som alla kan uppleva och som varken är påhittad eller föråldrad.

Inspiration är "ingivelse" och "påverkan" säger uppslagsboken. Något som med en oemotståndlig kraft driver poeten eller konstnären att arbeta, och som förvandlar plikten till drift, gör skapandet njutningsfyllt och upplyft. Den här ingivelsen kan naturligtvis komma ur våra själars djup och våra bearbetade livserfarenheter, från jaget eller från det som vi i brist på bättre benämning kallar det omedvetna. Ofta krävs en katalysator, något som ger oss en stöt att komma vidare. Ibland kommer inspirationen från kontakten med andra människor, från möten och samtal.

Inspirationen är för mig något som kommer inifrån, en livgivande ström från djupet, men också en vertikal förbindelse med något som bryter upp våra ibland alltför ingrodda livssammanhang. Inspiration är något som bryter mönstret i en grå vardagstillvaro!

Andreas Björsten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback