Romantiska Förbundet i Parnass

Nya numret av de litterära sällskapens tidskrift Parnass har kommit ut nu, jag talar om nummer 3/07, med tema "Ungdomar".
I vanliga fall kan jag tycka det blir lite krampaktigt med den ungdomsfixering som finns och att alla vill satsa på ungdomar. Men i det här fallet är det berättigat. De litterära sällskapen behöver verkligen bredda sig och pröva sina vingar - inte bara uppåt i flykt - utan åt alla håll, spana omkring sig, exempelvis se hur ungdomar i dag relaterar till klassiker och till skönlitterära böcker över huvud taget.

Det gör Parnass i sitt nya nummer. I en av artiklarna kommer vår egen Lars Larsen till tals, som representant för Romantiska Förbundet.
Artikeln är lite egendomligt redigerad (och fotografen Bengt O Björklunds namn har fallit bort) men det är ändå en väldigt fin och personlig artikel av Lars om hans förhållande till romantiken och Romantiska Förbundet. I förbigående berättar han något om förbundets historia, men artikeln säger också väldigt mycket - tror jag - om honom själv.
Artikeln bär på en blandning av dödsmedvetande och framtidstro, som jag tror är väldigt talande.
I artikeln figurerar både "vår f.d. redaktör för Aurora, Kenneth Johansson", "Olle Hjern, Swedenborgskyrkans f.d. internationella kyrkopresident" och "vår egen f.d. ordförande Bo Lundell, en originell lokalhistoriker från Svenskfinland". Allt detta är mycket sant och riktigt! Men många före detta blir det i titlarna, även om samtliga omnämnda fortfarande är fullt verksamma. Riktningen är ändå full fart framåt, om än med eftertänksamhet och med traditionen i bagaget, det är en av paradoxerna med Romantiska Förbundet. "[V]isst tror vi på förnyelse", säger Lars Larsen.

Andreas

Kommentarer
Postat av: Lars Larsen

Är det du Andreas som skriver? Ska vi försöka komma ihåg att signera när det rör sig om längre texter, och inte bara små informationslappar som min ovan?

2007-11-01 @ 17:09:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback